شرط وجود محرم برای زائرین زن باعث برانگیختن مجادله بین علمای عرب
بخشنامه اخیر وزارت حج عربستان مبنی بر لزوم همراه داشتن محرم برای زنان عمرهگزار (زیر 40 سال)، جرقهای بود که بحث و جدل میان تعدادی از روحانیون مذهبی عربستان را برافروخت. در حالی که عدهای از آنها، عنوان کردهاند که «اعمال چنین شرطی، بدعت بیپایه و اساس است و تنها شرط معتبر این است که زائر زن جزو گـروه زنان باشند» عده دیگری تأکید میکنند حضور محرم به همراه زنان حتی بالای 45 سال در سفرهای حج و عمره از شرط اصلی حج و عمره بشمار میرود و صحت حج و عمره به تحقق آن بستگی دارد.
وزارت حج عربستان در بخشنامه خود به کلیه شرکتها و مؤسسات تأکید کرده که شرط همراه داشتن محرم برای زنان کمتر از 40 سال اعزامی خارج از کشور (عربستان) برای حج و عمره را رعایت کنند.
دکتر حسن سفر کارشناس مجمع فقه اسلامی در گفتگو با روزنامه الحیات اظهار میدارد:
«علمای دین ادای فریضه حج برای زنان بدون محرم را جایز دانستهاند، ولی آنرا به شرط حضور بهمراه گروه زنان مقید کردهاند ....»
اقدام بعضیها مبنی بر تعیین سقف سنی (زیر45 سال) به عنوان شرط انجام حج بدون محرم، بدعتی بیش نیست و هیچ پایه و اساسی در شریعت اسلامی ندارد و فقهای شریعت اسلامی رسیدن به سن بلوغ و استطاعت را شرط ادای فریضه حج دانستهاند.
دکتر محمد الظاخری قاضی دادگاه جزایی مکهمکرمه عقیده دیگری دارد و میگوید :
«وجود محرم به همراه زنان از شروط حج میباشد و چنانچه زن نتواند بدلیل نداشتن محرم، حج خود را بجا آورد، مرتکب گناه نشده و فریضه حج از او ساقط است ....» البته اگر زن به سن 45 سالگی که سن قاعدگی است، رسید و تا آن زمان ازدواج نکرده بود و محرم نداشت، میتواند بدون همراهی محرم حج خود را بجا آورد مشروط به اینکه به همراه گروهی از زنان باشد.